Rezort dopravy uvoľnil peniaze na úsek D1 z Dubnej Skaly po Turany

30.10.2012 Bratislava

Bratislava 30. októbra (TASR) - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na úsek diaľnice D1 pri Martine z Dubnej Skaly po Turany. Uvoľnilo sa tým čerpanie vyše 78 miliónov eur z Operačného programu Doprava (OPD) a projekt tak má zabezpečené financovanie.

"Podpísanie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku znamená, že na projekt je možné začať čerpať financie z Operačného programu Doprava," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Projekt D1 Dubná Skala - Turany patrí podľa jeho slov medzi takzvané veľké projekty, na ktoré sa uplatňuje výnimka Európskej komisie (EK). V rámci balíka opatrení na prekonanie hospodárskej krízy v roku 2009 tak EK povolila čerpanie finančných prostriedkov ešte predtým, ako je žiadosť na veľký projekt v Bruseli schválená.

"V praxi to znamená, že ministerstvo dopravy ako Riadiaci orgán OPD uzavrie zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku so žiadateľom, v tomto prípade s Národnou diaľničnou spoločnosťou, aj pred prijatím rozhodnutia EK o potvrdení pomoci a následne prepláca oprávnené výdavky," uviedol minister Počiatek.

Tento úsek D1 začal stavať víťaz verejnej súťaže, firma Váhostav-SK, v novembri minulého roka za vysúťaženú cenu 137,7 milióna eur. "Stavebné práce, ktoré okrem iného zahŕňajú štyri mimoúrovňové križovatky, 27 mostov a diaľničný privádzač v Martine, prebiehajú podľa harmonogramu," dodal Kóňa.
 

Vyberte región